Sollicitatietips van recruiters
Zorg voor een duidelijk en overzichtelijk cv!
- Schrijf je meest recente werkervaring eerst en beschrijf de meest relevante ervaring voor de functie waarop je solliciteert;
- Zorg voor een strakke opmaak;
- Vermeld duidelijk je contactgegevens.
Steeds meer werkgevers doen een achtergrondcheck via social media en ook wij doen dit vooraf aan een interview. De eerste indruk telt…ook online. Vaak is het verrassend welke foto’s en tweets boven komen drijven dus let hierop.
Voordat je een sollicitatiebrief en/of curriculum vitae stuurt naar een werkgever, bel eerst!!! Er zijn op basis van de vacature altijd tenminste 5 vragen te stellen ter verduidelijking van de functie en/of eisen. Verwerk dit ook in je sollicitatiebrief
Voeg een videopitch toe aan je sollicitatie. Zo kun je je echt presenteren en een persoonlijke indruk achterlaten.
Vanuit de MKB Marktmonitor van Unique, een grootschalig onderzoek, werd aan werkgevers de volgende vraag gesteld: Welke criteria wegen voor u het zwaarst bij de selectie van medewerkers?”. Op één staat ‘match met de bedrijfscultuur’ (genoemd door 63% van de mkb’ers). Het is dus belangrijk als sollicitant niet alleen te kijken naar de functie inhoud, maar ook goed de overweging maken: past dit bedrijf bij mij?
Wees beleefd tegen iedereen die je tegenkomt vanaf het moment dat je bij het bedrijf aan komt totdat je weer weg gaat. Ook tegen de receptionist.
Kom 20 minuten te vroeg op je sollicitatiegesprek. Hierdoor bewaar je de rust en kun je jezelf voorbereiden op het gesprek.
Plan de route!
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je te laat komt of voor verrassingen komt te staan. Daarom is het handig om alvast de route door te nemen. Houd rekening met extra reistijd, vertrek dus ruim op tijd zodat je door een kleine vertraging niet te laat arriveert.
Kleding is een belangrijk onderdeel van je presentatie. Door je goed te kleden toon je zowel respect voor jezelf als voor je omgeving. Je voelt je beter en je laat zien dat je moeite hebt gedaan voor je gesprekspartner. Je zult ook zelfbewuster, zelfverzekerder en professioneler overkomen. Kleding aanpassen betekent overigens niet dat het ten koste moet gaan van je eigen identiteit.
Hoor in dit video blog de nuttige tips over de STAR methode van Rosa Ordelman van Deloitte, en bereid je zo goed mogelijk voor op de vragen in je sollicitatiegesprek.
Een eerste of tweede sollicitatiegesprek. Waar moet je allemaal op letten? Wat moet je nou niet doen en wat nu juist wel? De beste sollicitatietips van corporate recruiters zelf! Minutes on Career heeft ze op een rij gezet. Bekijk hier de praktische tips van: Jacquelien Huisman (AkzoNobel), Denise Dusoswa (PostNL), Ningsih Heisterkamp (AEGON) en Steven Niamut (RecruitIn Talent).
Hoe kan je het beste voorbereiden op of voor een sollicitatiegesprek, waar moet je op letten tijdens een gesprek en nog veel meer handige tips voor en rondom solliciteren.
Heb jij je wel eens gerealiseerd welke kansen sociale media je tijdens het solliciteren bieden? Thijs vertelt het je.
Deloitte recruiter Madelon van den Hoven geeft in haar videoblog de belangrijkste sollicitatietips voor professionals.