Cvenvacaturebank.nl gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze website geanonimiseerd te analyseren. Op deze manier kunnen wij functionaliteit en effectiviteit aanpassen, zodat wij u een zo optimaal mogelijke ervaring kunnen bieden. Voor meer informatie, zie onze Gebruiksvoorwaarden.

Sollicitatietips van recruiters

Advies van recruiters

Recruiters hebben de meeste ervaring dus de beste tips. Deze tips kunnen je helpen bij het opstellen van je cv; het zoeken naar vacatures; het maken van contact met de werkgever en wat je moet doen tijdens een sollicitatiegesprek.

CV

Google jezelf eerst.

Zorg voor een duidelijk en overzichtelijk cv!

  • Schrijf je meest recente werkervaring eerst en beschrijf de meest relevante ervaring voor de functie waarop je solliciteert;
  • Zorg voor een strakke opmaak;
  • Vermeld duidelijk je contactgegevens.

 

Zorg ervoor dat jouw cv maximaal twee à drie pagina's is

Spreek in je cv en motivatie de taal van de branche waarin je wilt werken.

Steeds meer werkgevers doen een achtergrondcheck via social media en ook wij doen dit vooraf aan een interview. De eerste indruk telt…ook online. Vaak is het verrassend welke foto’s en tweets boven komen drijven dus let hierop.

Hoe sterk is de eerste indruk van jouw cv? Tip: gebruik een representatieve foto.

Vacature

Kijk goed naar het profiel van de functie, dan naar je cv en stel jezelf de vraag: staat in mijn cv dat wat men wil lezen? Pas je cv dus aan op elke functie waarop je reageert.

Voordat je een sollicitatiebrief en/of curriculum vitae stuurt naar een werkgever, bel eerst!!! Er zijn op basis van de vacature altijd tenminste 5 vragen te stellen ter verduidelijking van de functie en/of eisen. Verwerk dit ook in je sollicitatiebrief

Solliciteren

Voeg een videopitch toe aan je sollicitatie. Zo kun je je echt presenteren en een persoonlijke indruk achterlaten.

Bereid je goed voor op je sollicitatie/kennismaking gesprek; verken het bedrijf en je gesprekspartner en stel naar aanleiding hiervan vragen tijdens het je gesprek

Vanuit de MKB Marktmonitor van Unique, een grootschalig onderzoek, werd aan werkgevers de volgende vraag gesteld: Welke criteria wegen voor u het zwaarst bij de selectie van medewerkers?”. Op één staat ‘match met de bedrijfscultuur’ (genoemd door 63% van de mkb’ers). Het is dus belangrijk als sollicitant niet alleen te kijken naar de functie inhoud, maar ook goed de overweging maken: past dit bedrijf bij mij?

Schrijf vragen op waar je een antwoord op wilt hebben

Sollicitatiegesprek

Kleding is een belangrijk onderdeel van je presentatie. Door je goed te kleden toon je zowel respect voor jezelf als voor je omgeving. Je voelt je beter en je laat zien dat je moeite hebt gedaan voor je gesprekspartner. Je zult ook zelfbewuster, zelfverzekerder en professioneler overkomen. Kleding aanpassen betekent overigens niet dat het ten koste moet gaan van je eigen identiteit.

Kom 20 minuten te vroeg op je sollicitatiegesprek. Hierdoor bewaar je de rust en kun je jezelf voorbereiden op het gesprek.

Wees beleefd tegen iedereen die je tegenkomt vanaf het moment dat je bij het bedrijf aan komt totdat je weer weg gaat. Ook tegen de receptionist.

Plan de route!
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je te laat komt of voor verrassingen komt te staan. Daarom is het handig om alvast de route door te nemen. Houd rekening met extra reistijd, vertrek dus ruim op tijd zodat je door een kleine vertraging niet te laat arriveert.

Wees niet bang om jezelf te zijn en maak écht contact.

Video

Heb jij je wel eens gerealiseerd welke kansen sociale media je tijdens het solliciteren bieden? Thijs vertelt het je.

Bedrijfslogo Afspelen

Deloitte recruiter Madelon van den Hoven geeft in haar videoblog de belangrijkste sollicitatietips voor professionals. 

Bedrijfslogo Afspelen

Hoe kan je het beste voorbereiden op of voor een sollicitatiegesprek, waar moet je op letten tijdens een gesprek en nog veel meer handige tips voor en rondom solliciteren. 

Bedrijfslogo Afspelen

Een eerste of tweede sollicitatiegesprek. Waar moet je allemaal op letten? Wat moet je nou niet doen en wat nu juist wel? De beste sollicitatietips van corporate recruiters zelf! Minutes on Career heeft ze op een rij gezet. Bekijk hier de praktische tips van: Jacquelien Huisman (AkzoNobel), Denise Dusoswa (PostNL), Ningsih Heisterkamp (AEGON) en Steven Niamut (RecruitIn Talent).

Bedrijfslogo Afspelen

Hoor in dit video blog de nuttige tips over de STAR methode van Rosa Ordelman van Deloitte, en bereid je zo goed mogelijk voor op de vragen in je sollicitatiegesprek. 

Bedrijfslogo Afspelen